
Śniadania
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinien dostarczać składników odżywczych i energetycznych niezbędnych do wydajnego funkcjonowania w ciągu dnia. Trzeba zadbać, by było zbilansowane i zdrowe. Sycące śniadanie zmniejsza ochotę na przegryzki i podjadanie, koreluje z bardziej prozdrowotnym sposobem odżywiania. Śniadanie wcale nie musi oznaczać nudnej kanapki. Co powiesz na pieczoną owsiankę brownie, ryż na mleku z malinami i kokosem, pełnoziarniste tosty, omlet z warzywami, a może babeczki z płatków owsianych?

Pasztet z czerwonej soczewicy i boczniaków
Strączki, zgodnie zasadami zdrowego żywienia, powinniśmy jeść 3-4 razy w tygodniu. Z dodatkiem produktów zbożowych i nasion/orzechów stanowią doskonały zamiennik mięsa. Dlaczego są tak ważne w naszej diecie? Bo, oprócz

Pieczony owsiany naleśnik
Na weekendowe śniadanie polecam pieczony naleśnik z morelami. Puszysty i kwaskowy, rewelacyjny. Można oczywiście dodać inne owoce, śliwki, jabłka, jagody, maliny, wiśnie, inne ulubione owoce. A przygotowanie? – jest bardzo

Napój buraczano-warzywny
Przedwiośnie i wiosna to najlepszy czas na wzmocnienie odporności. Pół szklaneczki kiszonego napoju buraczano-warzywnego to dobry początek. Dodajmy do tego odpowiednią ilość snu, techniki redukcji stresu, codzienny umiarkowany wysiłek fizyczny,

Pasta do chleba z dyni i suszonych pomidorów
Pasta z pieczonej dyni hokkaido z suszonymi pomidorami, szalotką, czosnkiem i pietruszką. Cudownie słodko-słono-kwaśna, no i ta pietruszka. Teraz wystarczy dobry chleb razowy i śniadanie gotowe :). Składniki pasty

Sałatka z figami
Na początek jesieni sałatka z figami i camembertem, do tego grzanki z chleba orkiszowego lub jaglanego i sezon jesienny można uznać za otwarty :). A może to raczej zakończenie sezonu

Cieciorella, słodki hummus
Ciecierzyca na słodko? Proszę bardzo – pasta z ciecierzycy z orzechami, kakao i daktylami. Bardzo, bardzo dobra truflowa pasta kanapkowa do chleba, bułek, chałki, naleśników. Nikt się nie zgadł, że

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów
Najlepsza, ulubiona pasta do chleba z soczewicy i pomidorów. Pasta jest pełna dobroczynnych substancji. Soczewica czerwona, to dobre źródło białka i żelaza, suszone pomidory – likopenu, potasu, pestki dyni –

Pancakes owsiane na maślance z borówkami
Puszyste i delikatne pancakes na mące owsianej. Na śniadanie, podwieczorek, lekki obiad. Składniki pancakes owsianych: Jak zrobić pancakes owsianych? Maślankę, rozpuszczone i ostudzone masło i jako rozmieszać. Do masy dodać