Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów

Najlepsza, ulubiona pasta do chleba z soczewicy i pomidorów. Pasta jest pełna dobroczynnych substancji. Soczewica czerwona, to dobre źródło białka i żelaza, suszone pomidory – likopenu, potasu, pestki dyni – cynku, witaminy E. Pasta jest odpowiednia dla osób z zburzeniami lipidowymi, mających problemy z anemią oraz wszystkich tych osób, które chcą się zdrowo odżywiać. 

Składniki pasty z soczewicy i czerwonych pomidorów:

 

    • 140 g ugotowanej brązowej soczewicy (można z puszki, waga po odsączeniu)

    • 8-10 suszonych pomidorów z oleju

    • 2 łyżki soku cytrynowego

    • 1 łyżka pestek dyni

    • 1 ząbek  czosnku

    • 1/2-1 łyżeczki kuminu (tu ostrożnie, w zależności od upodobań)

Jak zrobić pastę z soczewicy i czerwonych pomidorów?

Pestki delikatnie uprażyć na suchej patelni i wystudzi. Składniki zmiksować na gładką masę (zostają chrupiące kawałki dyni).

Zostawić na 2-3 godziny w lodówce, by smaki przegryzły się.

Podawać z warzywami (ogórki kiszone, papryka, pomidory, inne w zależności od sezonu) i pełnoziarnistym chlebe

Pasta kanapkowa z soczewicy i suszonych pomidorów