Puszyste i delikatne pancakes na mące owsianej. Na śniadanie, podwieczorek, lekki obiad.
Składniki pancakes owsianych:
- 250 g maślanki
- 100 g mąki owsianej
- 10 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżeczki cukru lub innego słodzidła
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 kubek borówek
- tłuszcz do smażenia (odrobina)
Jak zrobić pancakes owsianych?
Maślankę, rozpuszczone i ostudzone masło i jako rozmieszać. Do masy dodać mąkę, sodę, cukier, sól. Wymieszać rózgą kuchenną. Dodać borówki.
Smażyć na suchej patelni (lub na odrobinie oleju) niewielkie placuszki. Podawać z sosem czekoladowym, syropem klonowym, cukrem pudrem.
Smacznego 🙂