Prosta zupa rybna

Prosta zupa rybna

Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, ryby powinniśmy jeść 2-3 razy w tygodniu. Jednak wiele osób ma problem z daniami rybnym. Jeśli już, wybierają ryby smażone, panierowane. Proponuję zatem prostą, smaczną i łatwą zupę rybną. Składniki prostej zupy rybnej: Jak zrobić zupę rybną? Rybę posolić delikatnie oprószyć słodką papryką i odstawić. Pozostawić duże kawałki ryby. Cebulę […]

Adżapsandali – gruziński gulasz z bakłażanów

Gruziński gulasz z bakłażanów

Adżapsandali – potrawka/gulasz z bakłażanów w gruzińskim stylu. Jako dodatek można podać pełnoziarnisty ryż, kaszę owsianą czy gryczaną i surówkę z kapusty. Składniki adżapsandali: 1 kg bakłażanów 1 czerwona cebula 1 słodka papryka 6-8 mięsistych pomidorów pęczek bazylii pęczek pietruszki 3 ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju do smażenia 1-2 łyżeczki adżki (gruzińska ostra przyprawa z […]

Pieczony owsiany naleśnik

Pieczony, owsiany naleśnik z owocami

Na weekendowe śniadanie polecam pieczony naleśnik z morelami. Puszysty i kwaskowy, rewelacyjny. Można oczywiście dodać inne owoce, śliwki, jabłka, jagody, maliny, wiśnie, inne ulubione owoce. A przygotowanie? – jest bardzo proste, ale żeby naleśnik się udał, patelnia musi być mocno rozgrzana, a masa jedynie lekko ubita. Składniki pieczonego naleśnika owsianego z morelami: 1/2 szklanki mąki […]

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów

Najlepsza, ulubiona pasta do chleba z soczewicy i pomidorów. Pasta jest pełna dobroczynnych substancji. Soczewica czerwona, to dobre źródło białka i żelaza, suszone pomidory – likopenu, potasu, pestki dyni – cynku, witaminy E. Pasta jest odpowiednia dla osób z zburzeniami lipidowymi, mających problemy z anemią oraz wszystkich tych osób, które chcą się zdrowo odżywiać.  Składniki […]

Pancakes owsiane na maślance z borówkami

Placuszki owsiane na maślance z borówkami

Puszyste i delikatne pancakes na mące owsianej. Na śniadanie, podwieczorek, lekki obiad. Składniki pancakes owsianych: Jak zrobić pancakes owsianych? Maślankę, rozpuszczone i ostudzone masło i jako rozmieszać. Do masy dodać mąkę, sodę, cukier, sól. Wymieszać rózgą kuchenną. Dodać borówki. Smażyć na suchej patelni (lub na odrobinie oleju) niewielkie placuszki. Podawać z sosem czekoladowym, syropem klonowym, […]

Bruschetta z prawdziwkami

zapiekana kanapka z prawdziwkami i mozzarellą na młodych liściach

Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie, do tego prawdziwki (poza sezonem mogą to być pieczarki, boczniaki, czy mrożone inne grzyby) pokrojone w plasterki, mozzarella i pokaźna porcja młodych listków różnych sałat skropionych oliwą. Składniki bruschetty z prawdziwkami: Jak zrobić bruschetty z prawdziwkami? Grzyby oczyścić, pokroić wzdłuż w grube plastry, delikatnie posolić i upiec na rozgrzanej patelni. […]