Na początek jesieni sałatka z figami i camembertem, do tego grzanki z chleba orkiszowego lub jaglanego i sezon jesienny można uznać za otwarty :). A może to raczej zakończenie sezonu letniego? Bo jesień nie sprzyja zimnym potrawom, tęsknimy za rozgrzewającymi zupami-kremami z przyprawami korzennymi, herbatą z malinami, gulaszami czy to mięsnymi, czy warzywnymi, cynamonowymi jabłecznikami, gorącą czekoladą i książką czytaną pod ciepłym kocem. A wracając do sałatki, to danie słodko-kwaśno-pikantne, ser można zastąpić gorgonzolą, a jeśli nie mamy octu wiśniowego, do balsamicznego można dodać odrobinę miodu. Ważne by zachować równowagę między smakiem słodkim, słonym i pikantnym.
Świeże figi to dobre źródło minerałów (wapnia, potasu, magnezu, fosforu), a także błonnika i witamin: PP, C, A, E. Mimo tylu zalet, należy pamiętać, iż figi to owoce o wysokiej kaloryczności.
Składniki sałatki z figami:
- mała główka sałaty, u mnie rukolowa, ale może być inna (lub mix sałat)
- 4 figi
- camembert, najlepiej z zielonym pieprzem
- kilka orzechów, najlepiej włoskich
- łyżka-dwie malin
- sos: 2 łyżki octu wiśniowego, łyżka pikantnej oliwy, sól, pieprz, ząbek czosnku, ulubione zioła – np. tymianek
Jak zrobić sałatkę z figami?
Przygotować duży, płaski talerz. Sałatę/sałaty umyć i osuszyć, porwać i położyć na spód talerza. Figi umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki i położyć na sałacie. Podzielić na cząstki ser i także ułożyć. Posypać malinami i orzechami. Polać sosem.
Składniki sosu przełożyć do miseczki, wymieszać.
Smacznego