Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Pasta do chleba z dyni i suszonych pomidorów

Pasta z pieczonej dyni hokkaido z suszonymi pomidorami, szalotką, czosnkiem i pietruszką. Cudownie słodko-słono-kwaśna, no i ta pietruszka. Teraz wystarczy dobry chleb razowy i śniadanie gotowe :).

 

Składniki pasty do chleba z dyni i suszonych pomidorów:

Jak zrobić pastę do chleba z dyni i suszonych pomidorów?

Piekarnik rozgrzać do 200-220 °C. Dynię umyć, przepołowić, wyjąć pestki, skropić olejem (lub oliwą), posolić i upiec (40-45 minut).

Szalotkę posiekać i zeszklić na oleju, pod koniec smażenia, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażyć razem.

Upieczoną dynię (nie trzeba obierać) zmiksować razem z szalotką, czosnkiem, pomidorami na gładką masę. Dodać natkę, sok z cytryny, sól, pieprz, ew. szczypta chili do smaku. 

Zostawić na 2-3 godziny w lodówce, by smaki przegryzły się.

UWAGA!

Dyni hokkaido, nie trzeba obierać ze skóry.

Dynia to cenne jesienne warzywo. Wspomaga nasz wzrok ze względu na zawartość luteiny i zeaksantyny. Zawiera potas, czyli wspiera nasz układ krwionośny. Pestki, to źródło witaminy E i Cynku, ponadto wspomagają walkę z pasożytami (kokurbitacyna).

Z dyni można przygotowywać: zupy, gulasze, pasty i musy, placki, kopytka i pierogi, jarzynki, przetwory, ciasta, serniki, babeczki, chlebki.

Smarowidło do chleba z dyni i suszonych pomidorów