Krem czekoladowy

Hmmm, zdrowy krem czekoladowy? Można! Bazą jest tofu – serek z soi bogaty w fitoestrogeny, pełnowartościowe białko, zdrowe kwasy tłuszczowe. Zapobiega osteoporozie, łagodzi objawy menopauzy, obniża ciśnienie i cholesterol. Do serka dołączyłam gorzką czekoladę bogatą w polifenole, magnez.
A wierzch ozdobiłam malinami. I oto mam jedwabisty krem czekoladowy. Pyszny, zdrowy deser bez wyrzutów sumienia. Deser można dowolnie modyfikować – dodać daktyle, by był bardziej słodki, rum lub inny aromatyczny dodatek (likier pomarańczowy, esencję migdałową czy pomarańczową), szczyptę chili, chrupiący element – prażone orzechy.

Składniki kremu czekoladowego z musem różanym:

Jak zrobić krem czekoladowy z musem różanym?

Daktyle, jeśli są suszone, zalać gorącą wodą i moczyć ok. 20-30 minut. Wyjąć pestki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do miski malaksera włożyć daktyle, serek, mleko, cukier waniliowy, szczyptę soli i zmiksować. Dodać czekoladę i miksować do uzyskania gładkiej i jedwabistej masy. Na koniec dodać wybrany dodatek i jeszcze chwilę zmiksować lub wymieszać.

Na dnie niewielkich naczynek (u mnie kieliszki) wkładać ew. po 1/2-1 łyżeczki musu różanego, na nim porcję musu, a wierzch ozdobić maliną. Wypełnione naczynia, przykryć folią i odstawić do lodówki.

Smacznego 🙂

Mus czekoladowy z tofu z różą