Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Krem czekoladowy

Hmmm, zdrowy krem czekoladowy? Można! Bazą jest tofu – serek z soi bogaty w fitoestrogeny, pełnowartościowe białko, zdrowe kwasy tłuszczowe. Zapobiega osteoporozie, łagodzi objawy menopauzy, obniża ciśnienie i cholesterol. Do serka dołączyłam gorzką czekoladę bogatą w polifenole, magnez.
A wierzch ozdobiłam malinami. I oto mam jedwabisty krem czekoladowy. Pyszny, zdrowy deser bez wyrzutów sumienia. Deser można dowolnie modyfikować – dodać daktyle, by był bardziej słodki, rum lub inny aromatyczny dodatek (likier pomarańczowy, esencję migdałową czy pomarańczową), szczyptę chili, chrupiący element – prażone orzechy.

Składniki kremu czekoladowego z musem różanym:

Jak zrobić krem czekoladowy z musem różanym?

Daktyle, jeśli są suszone, zalać gorącą wodą i moczyć ok. 20-30 minut. Wyjąć pestki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do miski malaksera włożyć daktyle, serek, mleko, cukier waniliowy, szczyptę soli i zmiksować. Dodać czekoladę i miksować do uzyskania gładkiej i jedwabistej masy. Na koniec dodać wybrany dodatek i jeszcze chwilę zmiksować lub wymieszać.

Na dnie niewielkich naczynek (u mnie kieliszki) wkładać ew. po 1/2-1 łyżeczki musu różanego, na nim porcję musu, a wierzch ozdobić maliną. Wypełnione naczynia, przykryć folią i odstawić do lodówki.

Smacznego 🙂

Mus czekoladowy z tofu z różą