Klopsiki warzywne

Klopsiki – warzywne, z ciecierzycy z groszkiem, papryką i kukurydzą. Do nich sos pomidorowy, surówka np. z kapusty i ziemniaki, to tak obiadowo, ale na przekąskę, na jeden gryz – z sosem jogurtowym lub bez niczego.

Składniki klopsików warzywnych:

     

      • kubek ugotowanej ciecierzycy (kubek o pojemności 330 ml)

      • filiżanka groszku (pojemność 100-125 ml)

      • filiżanka kukurydzy 

      • 1/2 czerwonej papryki 

      • 1 por (biała część)

      • 1 łyżka mąki z ciecierzycy

      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

      • 1-2 łyżeczek curry

      • 1-2 ząbków czosnku

      • sól, pieprz

      • tłuszcz do smażenia

      • ew. natka lub kolendra

    Jak zrobić klopsiki warzywne?

    Pora pokroić w półplasterki i podsmażyć, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę pokroić w kostkę. Ciecierzycę zblendować na gładką masę (gdyby okazała się za sucha, dodać wody z gotowania lub puszki). Do zmiksowanej cieciorki dodać pora i chwilę blendować, ale tak by zostały kawałki pora (nie na gładko). Do masy dodać mąki, curry, sól, pieprz i masę dobrze wymieszać/wyrobić. Potem dodać groszek, kukurydzę, paprykę i ew. zieleninę, wymieszać. Z masy formować niewielkie kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i smażyć na rumiano. Jeśli chcemy obniżyć kaloryczność dania klopsiki wystarczy upiec w piekarniku rozgrzanym do do 200 stopni C ok. 20 minut.

    Smacznego 🙂

    klopsiki warzywne