Klopsiki – warzywne, z ciecierzycy z groszkiem, papryką i kukurydzą. Do nich sos pomidorowy, surówka np. z kapusty i ziemniaki, to tak obiadowo, ale na przekąskę, na jeden gryz – z sosem jogurtowym lub bez niczego.
Składniki klopsików warzywnych:
-
- kubek ugotowanej ciecierzycy (kubek o pojemności 330 ml)
-
- filiżanka groszku (pojemność 100-125 ml)
-
- filiżanka kukurydzy
-
- 1/2 czerwonej papryki
-
- 1 por (biała część)
-
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy
-
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
-
- 1-2 łyżeczek curry
-
- 1-2 ząbków czosnku
-
- sól, pieprz
-
- tłuszcz do smażenia
-
- ew. natka lub kolendra
Jak zrobić klopsiki warzywne?
Pora pokroić w półplasterki i podsmażyć, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę pokroić w kostkę. Ciecierzycę zblendować na gładką masę (gdyby okazała się za sucha, dodać wody z gotowania lub puszki). Do zmiksowanej cieciorki dodać pora i chwilę blendować, ale tak by zostały kawałki pora (nie na gładko). Do masy dodać mąki, curry, sól, pieprz i masę dobrze wymieszać/wyrobić. Potem dodać groszek, kukurydzę, paprykę i ew. zieleninę, wymieszać. Z masy formować niewielkie kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i smażyć na rumiano. Jeśli chcemy obniżyć kaloryczność dania klopsiki wystarczy upiec w piekarniku rozgrzanym do do 200 stopni C ok. 20 minut.
Smacznego 🙂