Galaretka z zsiadłego mleka – orzeźwiający deser. Takie lżejsze/dietetyczne wydanie włoskiej panna cotty 🙂
Składniki galaretki z zsiadłego mleka:
- 500 ml zsiadłego mleka
- ew. 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- cukier puder do smaku
- 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki mleka do jej rozpuszczenia
- skórka otarta z cytryny/limonki/pomarańczy (do wyboru)
- owoce lub owoce w soku własny do podania
Jak zrobić galaretkę z zsiadłego mleka?
Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zsiadłe mleko, śmietanę rozbełtać. Dodać otartą skórkę. Posłodzić do smaku. Całość połączyć z żelatyną. Przelać do pucharków. Pozostawić w lodówce do zastygnięcia.
Podawać z owocami.
Smacznego 🙂