Daktyle w czekoladzie

Czy istnieją zdrowe słodycze? Czy słodycze to tylko problem dzieci? Czy zdrowo odżywiając się musimy rezygnować z deseru? Otóż nie. Daktyle w czekoladzie to propozycja takiej przekąski. Daktyle – źródło potasu, składnika niezbędnego m.in. w profilaktyce chorób serca, czekolada źródło magnezu i migdały – magnezu, manganu, wapnia, wit. E wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, łagodzą stany zapalne, wspomagają pracę mózgu (za sprawą L-karntyny i ryboflawiny). Pysznie, słodko i prosto. Przykładów słodyczy, które nie powodują wyrzutów sumienia jest więcej. Zachęcam do śledzenia innych przepisów.

Składniki daktyli w czekoladzie:

  • 30 daktyli
  • 30 migdałów
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej

Jak zrobić domowe daktyle w czekoladzie?

Daktyle pozbawić pestek, przecinając każdy owoc wzdłuż. Migdały obrać ze skórki. Migdał wkładać do daktyla, tak by zastąpił pestkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej* Owoce zanurzać w płynnej czekoladzie i układać na kratce, do zastygnięcia.

*czekoladę połamać i włożyć do garnka. Naczynie umieścić nad drugim, większym garnkiem z parującą wodą, tak by dno mniejszego nie dotykało wody. Mieszając rozpuścić czekoladę.

Smacznego 🙂

Suszone owoce w czekoladzie