Orzeźwiający deser cytrusowo-jogurtowy z nasionami chia i jagodami kamczackim.
Ciepło? Gorąco? – orzeźwiający deser cytrusowo-jogurtowy z chia i jagodami kamczackim. Na podwieczorek, przyjęcie w ogrodzie, babskie spotkanie
Składniki cytrusowego puddingu chia:
- 380 g gęstego jogurtu (u mnie grecki light)
- 4 łyżki chia
- skórka otarta z limonki (tylko zielona część)
- skórka starta z połowy pomarańczy
- cukier lub inne słodzidło do smaku lub bez
- galaretka cytrynowa można pominąć
- jagody kamczackie do galaretki
- Element listy #1
- Element listy
- Element listy
- Element listy
- Element listy
Jak zrobić cytrusowy pudding chia?
Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody. Ostudzić.
Jogurt wymieszać z chia, osłodzić, dodać skórkę pomarańczową i limonkową. Zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę, potem przełożyć do maleńkich słoiczków. Do każdego naczynka włożyć jagody i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na noc.
Smacznego 🙂
*nasiona chia jest bogata w błonnik, żelazo, potas, magnez, wit. z grupy B, także A, E, C i izoflawony. Ma szerokie działanie prozdrowotne (w tym pomagają w prawidłowym utrzymaniu lipidów we krwi). Nie należy przekraczać 3 łyżeczek chia dziennie.
**i jeszcze kilka słów o jagodzie kamczackiej, roślinie u nas mało popularnej, a godnej uwagi. Przede wszystkim jagoda kamczacka jest odporna na mrozy i wiosenne przemarzanie, co jest ważne w naszym chimerycznym klimacie. Owoce dojrzewające już w połowie maja, są wydłużone, kwaśno-słodkie z odrobiną goryczy. Mają liczne właściwości zdrowotne, m.in. pomagają w leczeniu miażdżycy, anemii (zawierają żelazo i witaminę C), poprawiają ostrość widzenia, mają korzystny wpływ na elastyczność naczyń włosowatych.