Cytrusowy pudding chia

Orzeźwiający deser cytrusowo-jogurtowy z nasionami chia i jagodami kamczackim.

Ciepło? Gorąco? – orzeźwiający deser cytrusowo-jogurtowy z chia i jagodami kamczackim. Na podwieczorek, przyjęcie w ogrodzie, babskie spotkanie

Składniki cytrusowego puddingu chia:
  •        380 g gęstego jogurtu (u mnie grecki light)
  •         4 łyżki chia
  •         skórka otarta z limonki (tylko zielona część)
  •         skórka starta z połowy pomarańczy
  •         cukier lub inne słodzidło do smaku lub bez
  •         galaretka cytrynowa można pominąć
  •         jagody kamczackie do galaretki


Jak zrobić cytrusowy pudding chia?

Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody. Ostudzić.

Jogurt wymieszać z chia, osłodzić, dodać skórkę pomarańczową i limonkową. Zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę, potem przełożyć do maleńkich słoiczków. Do każdego naczynka włożyć jagody i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na noc.

Smacznego 🙂

*nasiona chia jest bogata w błonnik, żelazo, potas, magnez, wit. z grupy B, także A, E, C i izoflawony. Ma szerokie działanie prozdrowotne (w tym pomagają w prawidłowym utrzymaniu lipidów we krwi). Nie należy przekraczać 3 łyżeczek chia dziennie.

**i jeszcze kilka słów o jagodzie kamczackiej, roślinie u nas mało popularnej, a godnej uwagi. Przede wszystkim jagoda kamczacka jest odporna na mrozy i wiosenne przemarzanie, co jest ważne w naszym chimerycznym klimacie. Owoce dojrzewające już w połowie maja, są wydłużone, kwaśno-słodkie z odrobiną goryczy.  Mają liczne właściwości zdrowotne, m.in. pomagają w leczeniu miażdżycy, anemii (zawierają żelazo i witaminę C), poprawiają ostrość widzenia, mają korzystny wpływ na elastyczność naczyń włosowatych.

To jest nagłówek

To jest nagłówek

Cytrusowy pudding chia z jagodami kamczackimi