Niezwykle aromatyczne danie z ciecierzycy i pomidorów. Najlepsze na drugi dzień, gdy smaki połączą się w jedną harmonijną całość.
Składniki curry z ciecierzycy:
- 500-600 g ugotowanej ciecierzycy
- 400 g pomidorów w puszce
- 1 cebula
- 1 mała papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka startego imbiru
- przyprawy: 1,5 łyżeczki kminu w ziarnach, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka mielonego kminu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka przyprawy garam masala)
- do smaku: sok z limonki, sól, pieprz, cukier
- natka kolendry lub pietruszki
- olej do smażenia
Jak zrobić chana masalę – curry z ciecierzycy?
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę pokrojoną w piórka. Dodać starty imbir, utarty czosnek, drobno posiekana papryczkę chili, kmin rzymski w ziarnach i razem smażyć 2-3 minuty mieszając, by nie przypalić. Dodać pozostałe przyprawy i jeszcze chwilę smażyć (nadal trzeba uważać, by nie przypalić mieszanki). Dodać pomidory, 1/2 szklanki wody i zagotować. Dodać ciecierzycę i razem dusić ok. 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z limonki. Pospać natką. Podawać z ryżem i surówką.
Smacznego 🙂