Adżapsandali – potrawka/gulasz z bakłażanów w gruzińskim stylu. Jako dodatek można podać pełnoziarnisty ryż, kaszę owsianą czy gryczaną i surówkę z kapusty.
Składniki adżapsandali:
- 1 kg bakłażanów
- 1 czerwona cebula
- 1 słodka papryka
- 6-8 mięsistych pomidorów
- pęczek bazylii
- pęczek pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
- 1-2 łyżeczki adżki (gruzińska ostra przyprawa z papryki) lub ostra papryka w proszku
- sól (najlepiej swanecka), pieprz, czubrzyca do smaku
Jak zrobić adżapsandali?
Jeśli przygotowujemy danie z cebulą, trzeba ją pokroić w drobną kostkę. Bakłażany pokroić w kostkę, ale dużą. Garnek/dużą patelnię postawić na średnim ogniu, wrzucić cebulę, bakłażany i olej, przykryć i dusić. W tym czasie pokroić w kostkę paprykę. Gdy bakłażany są miękkie, dodać. Sparzyć, obrać i pokroić w kostkę pomidory (2 odłożyć) i również dodać wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, adżikę i pozostałe przyprawy. Dusić* razem, aż danie będzie miękkie. Pod koniec dodać odłożone pomidory, jeszcze chwilę gotować. Zestawić z ognia i dodać zioła. Można jeść na zimno lub gorąco z dobrym chlebem, ale też z ryżem, ziemniakami, kaszą.
*gdy pomidory są wodniste, trzeba odparować
Smacznego 🙂