Zupa czosnkowa krem

Wykwintna i zaskakująca zupa na świąteczny obiad? Proszę – zupa czosnkowa krem. Delikatna, mimo dużej ilości czosnku, kremowa, wręcz aksamitna, a do tego grzanki musztardowo-tymiankowe.

Jeśli nie masz przeciwskazań zdrowotnych, jedz czosnek na co dzień. Zawiera wiele związków prozdrowotnych m.in. allicylinę – związek o działaniu bakteriobójczym, przeciwwirusowym przeciwgrzybiczym. Czosnek to także naturalny prebiotyk regularne spożycie wpływa korzystnie na bakterie jelitowe, oprócz tego zawiera wit. C i B, beta-karoten, minerały – potas, cynk, siarkę.   

Składniki zupy czosnkowej:

Składniki grzanek do zupy:

Jak zrobić zupę czosnkową?

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Masło rozpuścić na patelni. Dodać musztardę i tymianek. Wymieszać do uzyskania jednorodnej mieszaniny. Do masła z musztardą dodać pokrojoną w kostkę bułkę. Wymieszać.

Bułkę przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 12-15 minut lub do chwili, gdy grzanki będą chrupiące. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i oliwę. Dodać pokrojony czosnek. Smażyć 30 sekund. Dodać pora. Smażyć do zeszklenia. Nie wolno przypalić, zupa powinna być biała. Dodać tymianek i ziemniaki. Zamieszać.

Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu do ugotowania ziemniaków – około 15 minut. 

Zupę zmiksować na gładki krem, jeśli zostały twarde gałązki tymianu, wyjąć przed miksowaniem. Dodać mascarpone i wymieszać. Podawać z grzankami i odrobiną szczypiorku.

Smacznego 🙂

Zupa krem