Strączki trzy razy w tygodniu, pamiętacie? A tu święta… smażone ryby, mięsa w zawiesistych sosach, kuszące ciasta z kremem i jak tu jeść strączki? Fasola ze śliwkami to cudowne rozwiązanie. Aromatyczna, korzenna, w klimacie świąt i zdrowa!
Składniki wigilijnej fasoli ze śliwkami:
- kubek ugotowanej fasoli (kubek o pojemności 300 ml)
- 1/2 kubka pokrojonych w paski suszonych śliwek
- 1/2-1 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej (lub więcej do smaku)
- szczypta papryki wędzonej
- dodatki: sól, sok z cytryny do smaku, igiełki rozmarynu (opcjonalnie)
- ew. 100-125 ml wody od gotowania fasoli
Jak zrobić wigilijną fasolę ze śliwkami?
Na patelni rozpuścić masło i miód, wrzucić fasolę, dodać przyprawy, chwilę dusić razem. Dodać śliwki, doprawić i jeszcze chwilę gotować mieszając. Danie powinno być słodko-słono-korzenne. Podawać na ciepło. Jeśli danie przygotujemy wcześniej (np. dzień przed Wigilią), do podgrzewanego dania można dodać odrobinę wody z gotowania fasoli, dzięki temu zabiegowi fasola nie będzie sucha.
Smacznego 🙂