Pasta do chleba z dyni i suszonych pomidorów

Pasta z pieczonej dyni hokkaido z suszonymi pomidorami, szalotką, czosnkiem i pietruszką. Cudownie słodko-słono-kwaśna, no i ta pietruszka. Teraz wystarczy dobry chleb razowy i śniadanie gotowe :).

 

Składniki pasty do chleba z dyni i suszonych pomidorów:

Jak zrobić pastę do chleba z dyni i suszonych pomidorów?

Piekarnik rozgrzać do 200-220 °C. Dynię umyć, przepołowić, wyjąć pestki, skropić olejem (lub oliwą), posolić i upiec (40-45 minut).

Szalotkę posiekać i zeszklić na oleju, pod koniec smażenia, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażyć razem.

Upieczoną dynię (nie trzeba obierać) zmiksować razem z szalotką, czosnkiem, pomidorami na gładką masę. Dodać natkę, sok z cytryny, sól, pieprz, ew. szczypta chili do smaku. 

Zostawić na 2-3 godziny w lodówce, by smaki przegryzły się.

UWAGA!

Dyni hokkaido, nie trzeba obierać ze skóry.

Dynia to cenne jesienne warzywo. Wspomaga nasz wzrok ze względu na zawartość luteiny i zeaksantyny. Zawiera potas, czyli wspiera nasz układ krwionośny. Pestki, to źródło witaminy E i Cynku, ponadto wspomagają walkę z pasożytami (kokurbitacyna).

Z dyni można przygotowywać: zupy, gulasze, pasty i musy, placki, kopytka i pierogi, jarzynki, przetwory, ciasta, serniki, babeczki, chlebki.

Smarowidło do chleba z dyni i suszonych pomidorów