Cudownie smaczne, czekoladowo-orzechowo-rumowe, bez cukru, zdrowe, łatwe do przygotowania – same zalety. A wady? Nie mów nikomu, że są z ciecierzycy, reakcje potrafią zaskoczyć 🙂
Składniki trufli z ciecierzycy:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- szklanka daktyli (jeśli są suche – namoczyć)
- 2-3 łyżki kakao
- 1 kieliszek mocnego rumu
- 1 łyżka masła orzechowego
- garść posiekanych orzechów opcjonalnie (dodaję)
- garść rodzynek opcjonalnie (dodaję)
- 1/2 –1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- 1/4-1/2 łyżeczki soli
- grubo posiekane orzechy do obtoczenia trufli
Jak zrobić trufle z ciecierzycy?
Wszystkie składniki za wyjątkiem orzechów i rodzynek zmiksować na gładką, jednolitą masę. Dodać posiekane orzechy i rodzynki, wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny. Po ww. czasie formować z masy niewielkie kulki i otaczać w posiekanych orzechach. Przechowywać w lodówce. Trufle najlepsze są drugiego, trzeciego dnia, gdy smaki połączą się.
Smacznego 🙂