Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, ryby powinniśmy jeść 2-3 razy w tygodniu. Jednak wiele osób ma problem z daniami rybnym. Jeśli już, wybierają ryby smażone, panierowane. Proponuję zatem prostą, smaczną i łatwą zupę rybną.
Składniki prostej zupy rybnej:
- 400 g ryby – tylko mięso (najlepiej różne gatunki)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3-4 ziemniaki
- kawałek selera
- mała cebulka lub szalotka
- przyprawy: sól, pieprz – 4-5 ziarenek, listek laurowy, ziele angielskie – 2 ziarenka, słodka papryka do oprószenia ryby, szczypta imbiru, szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka oliwy lub masła do smażenia
- do podania posiekana natka i grzanki z chleba pełnoziarnistego
Jak zrobić zupę rybną?
Rybę posolić delikatnie oprószyć słodką papryką i odstawić. Pozostawić duże kawałki ryby. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, marchew, seler, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim, nie rumieniąc, cebulę, dodać pozostałe warzywa i ziemniaki, chwilę smażyć razem. Zalać wodą, dodać ziele angielskie, pieprz, listek laurowy i gotować, na wolnym ogniu, do momentu aż ziemniaki będą prawie dobre (ok. 15 minut). Włożyć rybę i gotować ok. 5 minut (w zależności od grubości ryby). Doprawić solą, pieprzem, szczyptą imbiru i gałki muszkatołowej. Przed podaniem posypać posiekaną natką i upiec grzanki.
Smacznego 🙂