Adżapsandali – gruziński gulasz z bakłażanów

Adżapsandali – potrawka/gulasz z bakłażanów w gruzińskim stylu. Jako dodatek można podać pełnoziarnisty ryż, kaszę owsianą czy gryczaną i surówkę z kapusty.

Składniki adżapsandali:

  • 1 kg bakłażanów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 słodka papryka
  • 6-8 mięsistych pomidorów
  • pęczek bazylii
  • pęczek pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia
  • 1-2 łyżeczki adżki (gruzińska ostra przyprawa z papryki) lub ostra papryka w proszku
  • sól (najlepiej swanecka), pieprz, czubrzyca do smaku

Jak zrobić adżapsandali?

Jeśli przygotowujemy danie z cebulą, trzeba ją pokroić w drobną kostkę. Bakłażany pokroić w kostkę, ale dużą. Garnek/dużą patelnię postawić na średnim ogniu, wrzucić cebulę, bakłażany i olej, przykryć i dusić. W tym czasie pokroić w kostkę paprykę. Gdy bakłażany są miękkie, dodać. Sparzyć, obrać i pokroić w kostkę pomidory (2 odłożyć) i również dodać wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, adżikę i pozostałe przyprawy. Dusić* razem, aż danie będzie miękkie. Pod koniec dodać odłożone pomidory, jeszcze chwilę gotować. Zestawić z ognia i dodać zioła. Można jeść na zimno lub gorąco z dobrym chlebem, ale też z ryżem, ziemniakami, kaszą.

*gdy pomidory są wodniste, trzeba odparować

Smacznego 🙂

Gruziński gulasz z bakłażanów