Na weekendowe śniadanie polecam pieczony naleśnik z morelami. Puszysty i kwaskowy, rewelacyjny. Można oczywiście dodać inne owoce, śliwki, jabłka, jagody, maliny, wiśnie, inne ulubione owoce. A przygotowanie? – jest bardzo proste, ale żeby naleśnik się udał, patelnia musi być mocno rozgrzana, a masa jedynie lekko ubita.
Składniki pieczonego naleśnika owsianego z morelami:
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
- wanilia
- szczypta soli
- 4 morele
- 1 łyżka masła
- do podania cukier puder, jogurt
Jak zrobić pieczony naleśnik z morelami?
Patelnię (taka, którą można wstawić do piekarnika) o średnicy 20 cm wstawić do piekarnika i włączyć na 220 stopni C. Gdy piekarnik będzie rozgrzany, włożyć na patelnię łyżkę masła i jeszcze, dosłownie na chwilę, wstawić do piekarnika.
W czasie gdy naczynie rozgrzewa się, pokroić morele na cząstki. Jajka, mąkę, mleko, wanilię, sól włożyć do miski i lekko ubić trzepaczką. Masę omletową wlać na patelnie, na wierzchu ułożyć morele. Wstawić do piekarnika na 25 minut. Naleśnik bardzo wyrasta. Podawać gorący, oprószony pudrem, z dodatkiem sałatki owocowej i szklanki mleka/kakao.
Smacznego 🙂