Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów

Najlepsza, ulubiona pasta do chleba z soczewicy i pomidorów. Pasta jest pełna dobroczynnych substancji. Soczewica czerwona, to dobre źródło białka i żelaza, suszone pomidory – likopenu, potasu, pestki dyni – cynku, witaminy E. Pasta jest odpowiednia dla osób z zburzeniami lipidowymi, mających problemy z anemią oraz wszystkich tych osób, które chcą się zdrowo odżywiać. 

Składniki pasty z soczewicy i czerwonych pomidorów:

     

      • 140 g ugotowanej brązowej soczewicy (można z puszki, waga po odsączeniu)

      • 8-10 suszonych pomidorów z oleju

      • 2 łyżki soku cytrynowego

      • 1 łyżka pestek dyni

      • 1 ząbek  czosnku

      • 1/2-1 łyżeczki kuminu (tu ostrożnie, w zależności od upodobań)

    Jak zrobić pastę z soczewicy i czerwonych pomidorów?

    Pestki delikatnie uprażyć na suchej patelni i wystudzi. Składniki zmiksować na gładką masę (zostają chrupiące kawałki dyni).

    Zostawić na 2-3 godziny w lodówce, by smaki przegryzły się.

    Podawać z warzywami (ogórki kiszone, papryka, pomidory, inne w zależności od sezonu) i pełnoziarnistym chlebe

    Pasta kanapkowa z soczewicy i suszonych pomidorów