Najlepsza, ulubiona pasta do chleba z soczewicy i pomidorów. Pasta jest pełna dobroczynnych substancji. Soczewica czerwona, to dobre źródło białka i żelaza, suszone pomidory – likopenu, potasu, pestki dyni – cynku, witaminy E. Pasta jest odpowiednia dla osób z zburzeniami lipidowymi, mających problemy z anemią oraz wszystkich tych osób, które chcą się zdrowo odżywiać.
Składniki pasty z soczewicy i czerwonych pomidorów:
Jak zrobić pastę z soczewicy i czerwonych pomidorów?
Pestki delikatnie uprażyć na suchej patelni i wystudzi. Składniki zmiksować na gładką masę (zostają chrupiące kawałki dyni).
Zostawić na 2-3 godziny w lodówce, by smaki przegryzły się.
Podawać z warzywami (ogórki kiszone, papryka, pomidory, inne w zależności od sezonu) i pełnoziarnistym chlebe