Bruschetta z prawdziwkami

Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie, do tego prawdziwki (poza sezonem mogą to być pieczarki, boczniaki, czy mrożone inne grzyby) pokrojone w plasterki, mozzarella i pokaźna porcja młodych listków różnych sałat skropionych oliwą.

Składniki bruschetty z prawdziwkami:

  • 3 kromki chleba pełnoziarnistego
  • ok. 9 grubych plastrów prawdziwków, ale ilość zależy od rozmiarów grzybów
  • 3 plastry mozzarelli
  • oliwa/masło do posmarowania kanapek i opiekania grzybów
  • 1 ząbek czosnku do posmarowania kanapek
  • sól, pieprz do smaku
  • dodatki: natka do posypania kanapek, listki/sałata do podania

Jak zrobić bruschetty z prawdziwkami?

Grzyby oczyścić, pokroić wzdłuż w grube plastry, delikatnie posolić i upiec na rozgrzanej patelni. Mozzarellę pokroić w plastry. Czosnkiem posmarować grzanki, skropić oliwą lub posmarować masłem. Na każdej kromce położyć plastry prawdziwka i mozzarelli. Piec w piekarniku pod grillem ok. 5 minut – do zrumienienia grzanek i rozpuszczenia sera. Podać na młodych listkach (mix sałat), posypać natką.

Smacznego 🙂

zapiekana kanapka z prawdziwkami i mozzarellą na młodych liściach