Wigilijna fasola ze śliwkami

Strączki trzy razy w tygodniu, pamiętacie? A tu święta… smażone ryby, mięsa w zawiesistych sosach, kuszące ciasta z kremem i jak tu jeść strączki? Fasola ze śliwkami to cudowne rozwiązanie. Aromatyczna, korzenna, w klimacie świąt i zdrowa!

Składniki wigilijnej fasoli ze śliwkami:

Jak zrobić wigilijną fasolę ze śliwkami?

Na patelni rozpuścić masło i miód, wrzucić fasolę, dodać przyprawy, chwilę dusić razem. Dodać śliwki, doprawić i jeszcze chwilę gotować mieszając. Danie powinno być słodko-słono-korzenne. Podawać na ciepło. Jeśli danie przygotujemy wcześniej (np. dzień przed Wigilią), do podgrzewanego dania można dodać odrobinę wody z gotowania fasoli, dzięki temu zabiegowi fasola nie będzie sucha.

Smacznego 🙂

Wigilijna fasola ze śliwkami