Owsianka brownie

Czekoladowa owsianka z wiśniami

Czekoladowa owsianka z wiśniami i rodzynkami, to pyszna propozycja na śniadanie weekendowe. Płatki owsiane źródło błonnika pokarmowego (słynny beta-glukan, który obniża cholesterol), witamin z grupy B i żelaza, kakao – magnezu, twaróg i jogurt – wapnie, a do tego porcja fitozwiązków zawartych w owocach. Po prostu smaczne, pełnowartościowe śniadanie 🙂 Składniki owsianki brownie: porcja dla […]

Pasztet z czerwonej soczewicy i boczniaków

Wegański pasztet z czerwonej soczewicy i boczniaków

Strączki, zgodnie zasadami zdrowego żywienia, powinniśmy jeść 3-4 razy w tygodniu. Z dodatkiem produktów zbożowych i nasion/orzechów stanowią doskonały zamiennik mięsa. Dlaczego są tak ważne w naszej diecie? Bo, oprócz białka, są cennym źródłem błonnika, skarbnicą minerałów, witamin (szczególnie z grupy B) oraz fitozwiązków. Zapobiegają chorobom cywilizacyjnym. No i ich uprawa nie obciąża tak środowiska, […]