Czekoladowa owsianka z wiśniami i rodzynkami, to pyszna propozycja na śniadanie weekendowe. Płatki owsiane źródło błonnika pokarmowego (słynny beta-glukan, który obniża cholesterol), witamin z grupy B i żelaza, kakao – magnezu, twaróg i jogurt – wapnie, a do tego porcja fitozwiązków zawartych w owocach. Po prostu smaczne, pełnowartościowe śniadanie 🙂
Składniki owsianki brownie:
porcja dla 4 głodnych osób
- 400 g twarogu
- 3 jajka
- 5 łyżek jogurtu
- 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowe, w wersji bezglutenowej)
- 2-3 łyżki kakao
- 1 szklanka jagód, wiśni lub pokrojonych moreli (mogą być mrożone)
- 1 szklanka rodzynek i pokrojonych w kostkę daktyli (mix)
- cukier waniliowy
- sól
- dodatkowo orzechy do posypania owsianki
- na polewę: czekolada + 2-3 łyżki śmietanki
Jak zrobić owsiankę brownie?
Twaróg, jajka, jogurt, cukier waniliowy, kakao i sól zmiksować na gładką masę. Rodzynki, daktyle umyć i osączyć, daktyle pokroić. Razem z owocami i płatkami dodać do masy serowej. Masę można posłodzić do smaku. Przełożyć do formy żaroodpornej (u mnie dwie małe). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C. Piec 30-35 minut.
Czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewą polać owsiankę.
Propozycje podania: z polewą czekoladową i sałatką owocową (u mnie ananasowo-jagodowa).
Smacznego :).