Owsianka brownie

Czekoladowa owsianka z wiśniami i rodzynkami, to pyszna propozycja na śniadanie weekendowe. Płatki owsiane źródło błonnika pokarmowego (słynny beta-glukan, który obniża cholesterol), witamin z grupy B i żelaza, kakao – magnezu, twaróg i jogurt – wapnie, a do tego porcja fitozwiązków zawartych w owocach. Po prostu smaczne, pełnowartościowe śniadanie 🙂

Składniki owsianki brownie:

porcja dla 4 głodnych osób

  • 400 g twarogu
  • 3 jajka
  • 5 łyżek jogurtu
  • 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowe, w wersji bezglutenowej)
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 szklanka jagód, wiśni lub pokrojonych moreli (mogą być mrożone)
  • 1 szklanka rodzynek i pokrojonych w kostkę daktyli (mix)
  • cukier waniliowy
  • sól
  • dodatkowo orzechy do posypania owsianki
  • na polewę: czekolada + 2-3 łyżki śmietanki

Jak zrobić owsiankę brownie?

Twaróg, jajka, jogurt, cukier waniliowy, kakao i sól zmiksować na gładką masę. Rodzynki, daktyle umyć i osączyć, daktyle pokroić. Razem z owocami i płatkami dodać do masy serowej. Masę można posłodzić do smaku. Przełożyć do formy żaroodpornej (u mnie dwie małe). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni C. Piec 30-35 minut. 

Czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewą polać owsiankę. 

Propozycje podania: z polewą czekoladową i sałatką owocową (u mnie ananasowo-jagodowa).

Smacznego :).

Czekoladowa owsianka z wiśniami