
Obiady
Główny i zarazem najobfitszy posiłek w ciągu dnia. Może składać się z jednego, dwóch, a nawet trzech dań. Powinien stanowić ok. 30-40 % spożywanych dziennie kalorii. Zdrowy, zbilansowany obiad powinien zawierać wszystkie niezbędne makro i mikro składniki, węglowodany, tłuszcze, białka, powinien być sycący i pyszny.

Napój buraczano-warzywny
Przedwiośnie i wiosna to najlepszy czas na wzmocnienie odporności. Pół szklaneczki kiszonego napoju buraczano-warzywnego to dobry początek. Dodajmy do tego odpowiednią ilość snu, techniki redukcji stresu, codzienny umiarkowany wysiłek fizyczny,

Zupa czosnkowa krem
Wykwintna i zaskakująca zupa na świąteczny obiad? Proszę – zupa czosnkowa krem. Delikatna, mimo dużej ilości czosnku, kremowa, wręcz aksamitna, a do tego grzanki musztardowo-tymiankowe. Jeśli nie masz przeciwskazań zdrowotnych,

Wigilijna fasola ze śliwkami
Strączki trzy razy w tygodniu, pamiętacie? A tu święta… smażone ryby, mięsa w zawiesistych sosach, kuszące ciasta z kremem i jak tu jeść strączki? Fasola ze śliwkami to cudowne rozwiązanie.

Kluski z wędzonego twarogu z sosem botwinkowym
Leniwe w wersji wytrawnej – z wędzonego twarogu, z cebulką i ziemniakami, do tego cudowny słodko-słono-kwaśny sos botwinkowy z pokaźną porcją koperku. Na wiosnę koniecznie! Składniki klusek z wędzonego twarogu

Kurczak w pomidorach
Mięso z kurczaka do dobry pomysł na zdrowy obiad. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, wysoką zawartością białka. Propozycji na przygotowanie dobrego posiłku z udziałem kurczaka jest mnóstwo. Poniżej jedna z

Klopsiki warzywne
Klopsiki – warzywne, z ciecierzycy z groszkiem, papryką i kukurydzą. Do nich sos pomidorowy, surówka np. z kapusty i ziemniaki, to tak obiadowo, ale na przekąskę, na jeden gryz –