Obiady
Główny i zarazem najobfitszy posiłek w ciągu dnia. Może składać się z jednego, dwóch, a nawet trzech dań. Powinien stanowić ok. 30-40 % spożywanych dziennie kalorii. Zdrowy, zbilansowany obiad powinien zawierać wszystkie niezbędne makro i mikro składniki, węglowodany, tłuszcze, białka, powinien być sycący i pyszny.
Kluski z wędzonego twarogu z sosem botwinkowym
Leniwe w wersji wytrawnej – z wędzonego twarogu, z cebulką i ziemniakami, do tego cudowny słodko-słono-kwaśny sos botwinkowy z pokaźną porcją koperku. Na wiosnę koniecznie! Składniki klusek z wędzonego twarogu
Kurczak w pomidorach
Mięso z kurczaka do dobry pomysł na zdrowy obiad. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, wysoką zawartością białka. Propozycji na przygotowanie dobrego posiłku z udziałem kurczaka jest mnóstwo. Poniżej jedna z
Klopsiki warzywne
Klopsiki – warzywne, z ciecierzycy z groszkiem, papryką i kukurydzą. Do nich sos pomidorowy, surówka np. z kapusty i ziemniaki, to tak obiadowo, ale na przekąskę, na jeden gryz –
Chana masala – curry z ciecierzycy
Niezwykle aromatyczne danie z ciecierzycy i pomidorów. Najlepsze na drugi dzień, gdy smaki połączą się w jedną harmonijną całość. Składniki curry z ciecierzycy: Jak zrobić chana masalę – curry z
Prosta zupa rybna
Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, ryby powinniśmy jeść 2-3 razy w tygodniu. Jednak wiele osób ma problem z daniami rybnym. Jeśli już, wybierają ryby smażone, panierowane. Proponuję zatem prostą, smaczną
Adżapsandali – gruziński gulasz z bakłażanów
Adżapsandali – potrawka/gulasz z bakłażanów w gruzińskim stylu. Jako dodatek można podać pełnoziarnisty ryż, kaszę owsianą czy gryczaną i surówkę z kapusty. Składniki adżapsandali: 1 kg bakłażanów 1 czerwona cebula