Pesto jarmużowe z makaronem ryżowym i sałatką z czerwonej kapusty

Obiady

Główny i zarazem najobfitszy posiłek w ciągu dnia. Może składać się z jednego, dwóch, a nawet trzech dań. Powinien stanowić ok. 30-40 % spożywanych dziennie kalorii. Zdrowy, zbilansowany obiad powinien zawierać wszystkie niezbędne makro i mikro składniki, węglowodany, tłuszcze, białka, powinien być sycący i pyszny.

zakwas buraczany

Napój buraczano-warzywny

Przedwiośnie i wiosna to najlepszy czas na wzmocnienie odporności. Pół szklaneczki kiszonego napoju buraczano-warzywnego to dobry początek. Dodajmy do tego odpowiednią ilość snu, techniki redukcji stresu, codzienny umiarkowany wysiłek fizyczny,

Czytaj więcej »
Zupa krem

Zupa czosnkowa krem

Wykwintna i zaskakująca zupa na świąteczny obiad? Proszę – zupa czosnkowa krem. Delikatna, mimo dużej ilości czosnku, kremowa, wręcz aksamitna, a do tego grzanki musztardowo-tymiankowe. Jeśli nie masz przeciwskazań zdrowotnych,

Czytaj więcej »
Wigilijna fasola ze śliwkami

Wigilijna fasola ze śliwkami

Strączki trzy razy w tygodniu, pamiętacie? A tu święta… smażone ryby, mięsa w zawiesistych sosach, kuszące ciasta z kremem i jak tu jeść strączki? Fasola ze śliwkami to cudowne rozwiązanie.

Czytaj więcej »
Kurczak duszony w pomidorach po gruzińsku

Kurczak w pomidorach

Mięso z kurczaka do dobry pomysł na zdrowy obiad. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, wysoką zawartością białka. Propozycji na przygotowanie dobrego posiłku z udziałem kurczaka jest mnóstwo. Poniżej jedna z

Czytaj więcej »
klopsiki warzywne

Klopsiki warzywne

Klopsiki – warzywne, z ciecierzycy z groszkiem, papryką i kukurydzą. Do nich sos pomidorowy, surówka np. z kapusty i ziemniaki, to tak obiadowo, ale na przekąskę, na jeden gryz –

Czytaj więcej »
To już wszystkie wpisy