Leniwe w wersji wytrawnej – z wędzonego twarogu, z cebulką i ziemniakami, do tego cudowny słodko-słono-kwaśny sos botwinkowy z pokaźną porcją koperku. Na wiosnę koniecznie!
Składniki klusek z wędzonego twarogu z sosem botwinkowym:
Kluski z wędzonego twarogu
- 300 g wędzonego twarogu
- 300 g ziemniaków
- 1 mała cebulka + olej do podsmażenia
- 1 i 1/2 szklanki mąki (można użyć zwykłej pszennej pełnoziarnistej lub owsianej)
- 1 jajko
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
Sos botwinkowy:
- pęczek botwinki
- 1/2 pęczka koperku
- 1 mała cebulka + łyżeczka/dwie masła do podsmażenia
- 100 g serka kremowego można zastąpić jogurtem
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, sok z cytryny – do smaku
Jak zrobić kluski z wędzonego twarogu z sosem botwinkowym?
Kluski. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Twaróg, ziemniaki i ew. cebulę (można dodać po prostu pokrojoną w kosteczkę) przepuścić przez praskę lub zmielić. Dodać jajko, mąki, sól i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto podzielić na 4-5 części uformować wałki i każdy pokroić nożem na mniejsze kawałki. Gotować partiami w osolonej wodzie. Podawać z sosem botwinkowym.
Sos. Przygotować botwinę – umyć, buraczki obrać i całość posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać buraczki i łodygi, chwilę smażyć, dodać liście i jeszcze chwilę podsmażać. Na patelnię wlać bulion, przykryć i chwilę gotować. Wyłączyć źródło ciepła, dodać serek i dobrze wymieszać. Całość doprawić solą, cukrem, sokiem z cytryny i pieprzem. Na koniec dodać koperek.
Smacznego 🙂