Ciecierzyca na słodko? Proszę bardzo – pasta z ciecierzycy z orzechami, kakao i daktylami. Bardzo, bardzo dobra truflowa pasta kanapkowa do chleba, bułek, chałki, naleśników. Nikt się nie zgadł, że jednym z głównych składników jest ciecierzyca. Porcja strączków dodana do dziennego menu :). Dla miłośników czekolady i trufli. Zdrowsza wersja kupnego kremu czekoladowego.
Składniki cieciorelli:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 szklanka orzechów (dowolnych, mogą być włoskie, migdały, laskowe, inne)
- 20 daktyli najlepiej świeżych
- 3-4 łyżki kakao
- ok. 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- dodatki do wyboru: 1 łyżka cukru waniliowego, kieliszek mocnego rumu, kliszek likieru pomarańczowego lub startej skórki pomarańczowej
Jak przygotować cieciorellę – słodką pastę kanapkową z ciecierzycy?
Przygotowanie jest bardzo proste.
Jeśli daktyle są suszone, trzeba je namoczyć, potem wypestkować. Orzechy i ciecierzycę zmiksować, dodać daktyle, kakao, szczyptę soli i partiami dolewać mleko. Miksować. Mleka dolewać do uzyskania takiej konsystencji, która będzie dla nas odpowiednia. Na koniec dodać wybrany dodatek. Jeśli dodajesz rum lub likier, dolej mniej mleka.
Smacznego 🙂